Begeleiding

Hoi, mijn naam is Jean-Paul Barbou van Roosteren. In 2004 maakte verschillende mensen mij erop attent dat meditatie misschien wel eens iets voor mij zou kunnen zijn. Ik ben toen op onderzoek uitgegaan en dat ben ik nog steeds.

Ik herinner mij nog goed dat ik de eerste keer thuis ging `zitten´. Ik had nog geen meditatiekussen en dus vouwde ik een wollen deken tot een vierkant, zette mijn klokje op 15 minuten en concentreerde me op mijn ademhaling. En hoewel het allemaal wat ongemakkelijk en onwennig voelde die eerste keer, werd ik er ook door geraakt. Ik herinner me nog dat ik me erover verbaasde hoe zo’n eenvoudige oefening, op zo’n directe manier, me met mijn eigen leven kon verbinden. Dat was een shock. Ik ervoer een gevoel van thuiskomen waar ik lang naar opzoek was geweest en dat ik in de jaren daarvoor in geen enkele van de zelfhulpboeken die ik verslond, had kunnen vinden. En hoewel voor veel mensen thuis mediteren een moeilijke opgave blijkt, ben ik blij dat ik toen die eerste stap heb gezet.

Vanaf 2004 ben ik een jaar of acht intensief betrokken geweest bij een Zen centrum in Maastricht en later bij de oprichting en ontwikkeling van een spiritueel centrum in het Heuvelland dat hieruit voorkwam.
Echter, begin 2012 voelde ik me daar niet meer op mijn plek: ik had behoefte aan een bredere blik op spiritualiteit en een visie waarin spirituele beoefening en het leven van alledag geïntegreerd zijn. Ik ben toen verschillende Boeddhistische leraren in Nederland en België gaan bezoeken. Zo heb ik meerdere meditatieweekenden en sesshins bezocht en gesprekken gevoerd met o.a. Nico Tydeman (Zen Amsterdam), Elsbeth Wolf, Ton Lathouwers (Maha Karuna Ch’an), Frank DeWaele (o.a. Zen Sangha Gent, Zen Peacemakers) en Paul van Hooijdonck (Boeddhistisch centrum Ehipassiko Antwerpen).

Sinds september 2020 ben ik lid van Zen Nijmegen onder leiding van Dick Verstegen Sensei, die in 2017 Dharma-transmissie kreeg van Nico Tydeman. Zen Nijmegen gaat uit van Zen uit het hart; een grond van mystieke liefde waarin het goed is zoals het is.